Kommunal Ung till Sydafrika

Vi är 5 ungdomar som har fått en otrolig chans att få åka till Sydafrika via Kommunal.

Här kan du följa oss inför resan och även på plats i Sydafrika.
Vi kommer att jobba med att utbilda regionala skyddsombud i den gröna sektorn.
Men framförallt kommer vi att utbyta mycket erfarenheter när vi åker runt och tittar på de olika plantagerna och jordbruken.

lördag 27 november 2010

Varför är vi här?

Hej alla läsare!

Nu ska jag (Robert) och Anna beskriva vad RSR (Roving Saftey Representative) är. Först och främst, för att göra det enkelt, kan vi säga att en RSR är ett arbetsplatsombud. I Sydafrika har inte detta system funnits förut.
2004 gick Kommunal in och stödde ett projekt som skulle utbilda och utse RSRs på olika arbetsplatser inom den gröna sektorn. Detta projekt är vad vi ska studera och rapportera till Er om. Dessa RSRs har blivit framröstade av sina arbetskollegor att representera dem. Ett antal farmare har gått i bräschen och deltagit i projektet och några av dessa arbetsplatser har vi besökt under veckan för att se och lära oss på plats.

Första farmen vi besökte var "Martin Dale Seedlings" och på denna arbetsplats är Stayness Mahowa RSR. Hon har jobbat på farmen i 15 år och varit RSR i 2 år. Här kommer en film med Lee Dale, son till Martin Dale, där han beskriver sin syn på projektet.

En annan farm vi var på kallades Crooke Brothers och här ställer vi några frågor till en av arbetsgivarna på den arbetsplatsen:

Vi har mycker mer matrial, bland annat intervjuer med de olika RSRsen, men uppkopplingen vi har jobbar emot oss. Förhoppningsvis kommer vi kunna lägga upp de filmerna senare ikväll.

Over and out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar